De Noorderbrug voorzien van moderne, duurzame gemakken | Pranger-Rosier

De Noorderbrug voorzien van moderne, duurzame gemakken

Geplaatst op 7 november 2019

Woon- en talentencentrum De Noorderbrug aan de Sixmastraat 68 in Leeuwarden is om verschillende reden een uniek gebouw. In de eerste plaats vanwege de unieke groep bewoners, die bestaat uit mensen met hersenletsel, een chronisch neurologische aandoening, ziekte van Huntington of doven met complexe problematiek.

Het complex biedt voor 72 bewoners een volwaardige woonplek met een eigen appartement, geheel naar eigen smaak is ingericht. Het complex heeft een eigen talentencentrum en er is een gezamenlijke tuin. Op deze manier worden de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en activiteiten te ontplooien gestimuleerd.

 

Het moderne pand is door Pranger-Rosier voorzien van diverse duurzame oplossingen op het gebied van veiligheid, gezondheid, energiewinning en -verbruik:

 

  • Duurzaam en energiezuinig

Dit moderne, frisse en ruimtelijke gebouw wordt via een duurzame en energiezuinige installatie aangestuurd. Deze geïntegreerde oplossing voldoet aan de hoogste en moderne veiligheidseisen van o.a. de brandweer.

 

  • Groene energie van zonnepanelen

Op het dak liggen 204 zonnepanelen van 435 watt dat is 88 KW en dat levert op een mooie dag 125 ampère stroom op.

 

  • Warmte terugwinnen

Ieder appartement heeft een eigen 'warmte-terugwin' installatie unit, die is CO2 gestuurd. Wanneer er niemand aanwezig is, werkt alleen de basis ventilatie. Zodra er meerdere mensen in de ruimte zijn, waardoor er meer CO2 ontstaat, schakelt het systeem op.

 

  • Slimme verlichting

Er wordt gewerkt met E-sense, slimme verlichting. Deze lichtoplossing volgt de persoon die bijvoorbeeld op de trap loopt en schakelt actief aan en uit. Op deze manier hoeft verlichting niet onnodig aan te blijven staan.

 

  • Systeem lokaliseert brand

In het geval van brand wordt er gebruik gemaakt van een piepersysteem. Via de handheld van het personeel wordt o.a. de locatie inzichtelijk, op welke verdieping er eventueel brand is en in welke zone.
 

  • Camerabeelden ondersteunen toegang

Wanneer er iemand op de bel drukt, kan de leiding via dit systeem toegang verlenen op basis van de camerabeelden. In het gebouw zijn op meerdere plekken accupakketten aanwezig om bij eventuele stroomuitval toch een veilige omgeving te kunnen bieden via het systeem.

 

 

  • Legionella preventie

M.b.t. de watervoorziening is veel aandacht besteed aan legionella preventie. Een gezonde installatie is belangrijk voor de bewoners.

 

  • Noodknop

Mocht er iets zijn met een begeleider dan heeft het handheld systeem ook een noodknop waarbij alle werknemers in het gebouw een noodmelding krijgen over de persoon in nood en de locatie van diegene.

 

Het gebouw is ontworpen door De Zwarte Hond en gerealiseerd door Bouwbedrijf van Wijnen. De Noorderbrug zal op 26 maart feestelijk worden geopend. 

 

 « Naar overzicht