Gastles BIM voor studenten installatietechniek | Pranger-Rosier

Gastles BIM voor studenten installatietechniek

Geplaatst op 3 april 2017

 

Op vrijdag 31 maart 2017 hebben wij in de informatieruimte van de nieuwbouw Uniformberoepen aan de Egelantierstraat in Leeuwarden ongeveer 20 studenten installatiestudenten van ROC Friese Poort laten kennismaken met BIM.

 

BIM in de praktijk
‘BIM is een containerbegrip’, legt Klaas Buikema projectleider Pranger-Rosier, uit. BIM staat voor Bouw Informatie Model. Het is een virtueel bouwwerk compleet met installaties waarbij sprake is van een samenwerking tussen de verschillende bouwpartners. ‘We zijn gestart met een staalconstructie in 3D. De bouwkundig aannemer heeft de vloeren en buitengevels in 3D toegevoegd’. Het doel van BIM is om tijdens de bouw de faalkosten te verlagen en om na de bouw de prestaties van het gebouw te verbeteren. ‘Voordeel tijdens de bouw is om alles digitaal uit te zetten via GPS’. Andere digitale programma’s die we hier gebruiken, zijn snagstream en docstream voor digitale rapportages van installaties. ‘BIM en digitalisering in de bouw is gericht op tevreden opdrachtgevers’, zo sluit Klaas Buikema de BIM presentatie af.

 

Energieneutraal
Het nieuwe onderwijscomplex is 100% energieneutraal. Energieneutraal bouwen is vandaag de dag de norm. De nieuwbouw van ROC Friese Poort herbergt daarom diverse innovatieve technieken die hieraan bijdragen. Zo maakt het gebouw gebruik van zonnepanelen om energie op te wekken. Bovendien is het gebouw zo ontworpen dat er zo weinig mogelijk kunstmatig licht nodig is.

 

Circulair bouwen

Uniek aan dit project is het circulair bouwen. Dit betekent het zo min mogelijk gebruik maken van nieuwe grondstoffen en materialen. Waar mogelijk is sprake van hergebruik van bestaande materialen en grondstoffen. Deze manier van bouwen vermindert de milieubelasting en vergroot de levensduur van het gebouw. Op de website www.wijbouwencirculair.frl is te lezen waar het materiaal van het nieuwe schoolgebouw vandaan komt, waar het voor gebruikt wordt en waarvoor het na een eventuele sloop nog gebruikt kan worden. Alle input van de website resulteert uiteindelijk in een zogenaamd gebouwpaspoort. De website is een initiatief van ROC Friese Poort, Aannemingsmaatschappij Friso, Pranger-Rosier Installaties en Wind Architecten Adviseurs.

 

 



« Naar overzicht