Hygiënische en dynamische aanpak om zuivelfabriek te verduurzamen
Geplaatst op 2 maart 2020
De Lypack fabriek in Leeuwarden is onderdeel van Ausnutria, een internationaal producent van zuigelingenvoeding. Pranger-Rosier Installaties werkt momenteel aan de verduurzaming van deze fabriek. Projectleider Bauke Bouwstra licht het project toe.
Sinds 2015 is Pranger-Rosier werkzaam voor deze organisatie waar flesvoeding en andere zuivelproducten verwerkt worden. Vanuit Kampen wordt de babypoeder in bulk aangeleverd. In de fabriek in Leeuwarden wordt deze poeder verrijkt met een aantal extra voedingsstoffen. Vervolgens wordt de babyvoeding in blikken verpakt en tenslotte getransporteerd. De Lypack/ Ausnutria fabriek is 24/7 actief.
Hygiëne en kwaliteit waarborgen
Sinds het babymelkschandaal in China heerst wantrouwen over de kwaliteit van babypoeder. De huidige aanbieders in deze sector dienen mede daardoor te voldoen aan zeer hoge kwaliteitsnormen. In deze fabriek worden dus ook zeer hoge eisen gesteld aan de hygiëne. De controle op de handhaving van de regels is in handen van Chinese autoriteiten. Wanneer er controles plaatsvinden mogen monteurs niet aanwezig zijn en ligt het project dus stil. Dit vergt een flexibele planning en afstemming.
Voorbereiding op een duurzame toekomst
De gehele fabriek wordt voorbereid op een gasvrije, energiezuinige toekomst. Dit betekent dat de fabriek afscheid neemt van de gasheaters in de fabriekshal. Er wordt een compleet nieuwe installatie met warmtepompen geïnstalleerd. Deze zal de verwarming én koeling van de fabriek verzorgen.
Er wordt geïnvesteerd in een zogenaamde ‘open bron installatie’, die gebruik maakt van grondwater. In de zomer put je uit de koele grond. In de winter maak je gebruik van aardwarmte. Deze open bronnen moeten nog worden geboord. Met een boor van 60 cm doorsnede moet een diepte van 115 meter bereikt worden. Daarmee wordt komende maand gestart (maart 2020).
Ondertussen wordt ook de nieuwe technische ruimte ingericht zodat de nieuwe installaties daar kunnen worden opgebouwd. Tevens wordt alle regeltechniek en elektrische installaties in het pand vervangen. Overal wordt ledverlichting aangebracht.
Tot slot wordt ook het kantoor volledig vernieuwd. Naast ledverlichting worden hier ook de lage temperatuur radiatoren geïnstalleerd. Het personeel is tijdelijk ondergebracht in een tijdelijke huisvesting. Eind mei zal men intrek kunnen doen in het nieuwe kantoor.
De grootste uitdaging van dit project
“De grootste uitdaging is het uitvoeren van onze werkzaamheden, terwijl de fabriekswerkzaamheden dag én nacht moeten doorgaan. Het is een zeer dynamisch proces. Dat treffen we wel vaker, want in veel bestaande gebouwen moeten de processen van de opdrachtgever ongestoord door kunnen gaan. In dit project is hygiëne de belangrijkste factor.
In de fabriek zijn veel ‘High care zones’. Het is daar verplicht om in het kader van hygiëne een speciale overall, haarkapjes, eventueel baardnetje en hoesjes om je schoenen te dragen. Vaak gebruiken we speciale stofzuigers tijdens het werk en ook je gereedschap moet schoon zijn. Het betreden en verlaten van de fabriekshal kost ook extra tijd en handelingen.
Je kunt je voorstellen dat je dus niet zomaar ergens kunt gaan boren. Een goede samenwerking valt of staat met goed overleg. Veel van onze werkzaamheden moeten vooraf aangekondigd worden bij de planningsafdeling, zodat men een werkvergunning kan afgeven. Soms betekent dit dat we eerder beginnen in de ochtend. Op maandag is het enige vaste moment dat we werkzaamheden uitvoeren die bijvoorbeeld stof opleveren. Maandag is namelijk de schoonmaakdag, dan ligt de fabriek 6 uur stil” aldus Bouwstra.
Met welke partners werkt Pranger-Rosier samen in dit project?
In de fabriek verricht Jorritsma Bouw uit Bolsward de bouwkundige werkzaamheden, Friamco uit Winsum verzorgt de luchtkanalen.
« Naar overzicht