Nije Westermar meest duurzame sportlocatie van Fryslân | Pranger-Rosier

Nije Westermar meest duurzame sportlocatie van Fryslân

Geplaatst op 19 april 2021

 

Gemeente Tytsjerksteradiel wilde met sporthal de Nije Westermar in Burgum een duurzame accommodatie bouwen. Het gebouw heeft het energielabel A++++. Dit is het hoogste energielabel en daarmee is de Nije Westermar de meest duurzame sportlocatie van Fryslân.

Ook op andere elementen van duurzaamheid presteert het gebouw goed. Het aandeel hernieuwbare energie is ruim 80% en op circulariteit scoort de sporthal een 7,8. „Duurzaam en circulair bouwen is een belangrijk thema uit het coalitieakkoord. Wij willen hierin een voorloper en met de Nije Westermar geven wij het goede voorbeeld,” aldus wethouder Andries Bouwman. De sporthal is beoordeeld op vijf thema’s: Energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. En haalde gemiddeld een 8.

Samenwerking
„De sporthal is tot stand gekomen door een succesvolle co-creatie met de gemeente, FC Burgum en het Burgerinitiatief,” aldus wethouder Gelbrig Hoekstra. „Daar mogen we best trots op zijn.” In oktober 2020 was de oplevering, een officiële opening komt er wanneer de coronamaatregelen het toelaten. De Nije Westermar wordt voor meerdere sporten gebruikt, zoals voetbal, turnen en acro, dansen, badminton, tafeltennis en volleybal.

Sportaccommodatie van het jaar
De Nije Westermar is ook in de race voor de titel Sportaccommodatie van het jaar, een initiatief van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Mulier Instituut, RVO en Vakbeurs Sportaccommodaties. Met deze award willen de partijen sportverenigingen inspireren en uitdagen tot het verduurzamen van hun accommodatie, met als doel een toekomstbestendige en duurzame sportsector. De prijswinnaar wordt 22 april bekend gemaakt.

Bron: Drachtster Courant« Naar overzicht