Zomerijs in de Elfstedenhal in Leeuwarden | Pranger-Rosier

Zomerijs in de Elfstedenhal in Leeuwarden

  • Elfstedenhal Leeuwarden

Geplaatst op 15 juli 2016

Vanaf 1 juni is er in de Elfstedenhal in Leeuwarden door de ijsmeesters hard gewerkt aan een mooie nieuwe ijsvloer, waar nu alweer vanaf 13 juni op geschaatst wordt. In Europa kan momenteel alleen in het Duitse Inzell én in Leeuwarden op zomerijs geschaatst worden. “De hele zomer zijn we volgepland met trainingen van toppers uit heel Europa”, vertelt ijsmeester Meindert Timmermans. “De mannen uit bijvoorbeeld Noorwegen en Polen zijn al langs geweest en vanaf 1 juli is de baan ook open gegaan voor publiek. Dat is het mooie van deze baan in Leeuwarden, de baan is voor iedereen: van kinderen en amateurs tot professionals.”

 

Voor de Elfstedenhal is Pranger-Rosier verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van onder andere de klimaatinstallaties en de ijsinstallaties met een onderhoudscontract van 25 jaar. Een optimaal klimaat in de ijshal draagt bij aan de kwaliteit én de snelheid van het ijs, maar ook zeker aan het comfort van de schaatsers. IJsmeester Timmermans en Tom de Haas, projectleider bij Pranger-Rosier, hebben daarom regelmatig contact. “Die samenwerking met Pranger-Rosier is perfect voor mij. Pranger-Rosier begrijpt de belangen voor de Elfstedenhal goed. Ik ben super tevreden over hoe het gaat en wat Pranger-Rosier heeft geleverd,” geeft Timmermans aan. “We hebben hier de best gemonitorde hal van Nederland, alles is te meten. En het ijs is gewoon super goed. Ik bedoel maar dat Stefan Groothuis tijdens zijn allerlaatste wedstrijd voor de Zilveren Bal hier een PR rijdt op de 100 meter. Dat zegt toch al genoeg?”

 

“Onze klimaatinstallaties zorgen er voor dat het klimaat in de hal op ‘schaatshoogte’ altijd tussen de 8 en de 12 graden is”, vertelt Tom de Haas terwijl hij de installaties laat zien. “Dat is nog niet zomaar vanzelfsprekend, het is van tevoren allemaal helemaal tot in de laatste details berekend. Het klinkt raar, maar om het ideale klimaat te bereiken is er ook in de hal vloerverwarming aangelegd. Verder hangen in de ijshallen luchtverdeelslangen voor het inblazen van warme lucht. In de grote hal hangen bijvoorbeeld boven het shorttrack deel meer slangen, dan boven het deel waar geen ijs ligt. Zo blijft de temperatuur goed in balans.”

 

De ijsmeesters van de Elfstedenhal krijgen ook regelmatig complimenten over hoe wit het ijs is. “Weet je hoe dit komt?” vertelt ijsmeester Timmermans lachend. “Dat weten niet veel mensen, maar we spuiten het ijs wit met verf. Het eerste laagje wordt wit gespoten, dan leggen we de lijnen erop die gemaakt zijn van een soort van crêpepapier. Daarna komt de dikste laag ijs er overheen.

 

Wilt u zelf in de zomer schaatsen in de Elfstedenhal in Leeuwarden? Het ijs blijft de hele zomer liggen tot en met maart 2017. Kijk voor openingstijden op www.elfstedenhal.frl

 

.« Naar overzicht